Noże

Noże

czwartek, 15 listopada 2012

Ciasto czekoladowe

Zjadłabym coś słodkiego. Tylko co?
Zaczęłam przeszukiwać przepisy. Ciasto czekoladowe - mogłoby być!

Bardzo nie lubię suchych ciast czekoladowych. Z drugiej strony nie przepadam też za ciastami, które sprawiają wrażenie nieupieczonych, ciężkich i kleistych. Znalazłam przepis, który zapowiadał coś pomiędzy tymi dwoma stanami - ciasto puszyste i wilgotne.


Czas przygotowania: ok 45 min


Składniki:
CIASTO:
- 115 g miękkiego masła
- szklanka cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
- szklanka mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki mleka

POLEWA:
- 2 łyżki masła, cukru, wody, kakao
- pół łyżeczki cukru waniliowego

1. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzyj mikserem, do uzyskania puszystej masy.
2. Nieustannie mieszając, stopniowo dodaj roztrzepane jajka.
3. Do osobnego naczynia przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i kakao.
4. Do maślanej masy na przemian dodawaj suche składniki i mleko, cały czas ucierając.
5.Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
6. Piecz w 190 oC przez ok 35 minut, aż wbijany w ciasto patyczek będzie suchy.
7. Zrób polewę. W garnuszku rozpuść masło, dodaj cukier, kakao i wodę. Mieszaj, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Lekko wystudź i wylej na ciasto.


8. Ciasto można posypać kolorową posypką, wiórkami czekolady, kokosa itp.

Ostrzegam! Nie róbcie tego ciasta, gdy jesteście na diecie. Jest tak pyszne, że ciężko się powstrzymać żeby nie zjeść kolejnego kawałka. Cudownie pachnie, już od początku przygotowań w kuchni unosi się czekoladowy zapach. Potem już całe mieszkanie pachnie. Sam zapach poprawił mi humor - to się nazywa prawdziwa aromaterapia!
Wykonanie ciasta jest banalnie proste (pewnie dlatego to pierwsze ciasto, które wyszło mi bez zarzutu).
Polecam mieć ten przepis zawsze przy sobie. Szybko i łatwo można sprawić sobie i innym wiele przyjemności.

1 komentarz: