Noże

Noże

sobota, 6 października 2012

Halibut pieczony z ziołami

Halibut bardzo prosty w wykonaniu. Przygotowanie zajmuje też niewiele czasu, więc jest idealny na leniwy dzień w kuchni. Jedyny mankament to problemy z nałożeniem ryby po upieczeniu na talerz, tak by ładnie wyglądała. Jest bardzo delikatna przez co łatwo się rozpada. W smaku i zapachu - cudo. Nie zrobiłam zdjęcia upieczonego, bo M i doktorek od razu zjedli...



Czas przygotowania: ok 1h

Składniki (na 2 porcje):
- 2 dzwonki halibuta
- dwa plasterki cytryny
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, czosnek
- łyżka masła
- liście laurowe
- zioła prowansalskie, tymianek, suszone pomidory
- ostra papryka

Halibuta umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Ułóż w formie wyłożonej folią aluminiową, skrop cytryną, posyp ziołami, solą i pieprzem, dodaj czosnek pokrojony w plasterki i łyżkę masła. Przedziel kawałki ryby liśćmi laurowymi, ułóż na wierzchu plasterki cytryny. Całość przykryj szczelnie folią. Piecz ok 30 minut w temp. 200 oC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz